Sortiment - ČIERNE ČAJE (79)

Tradičný Európsky nápoj

Čierny čaj sa vo východnej Ázii v skutočnosti označuje ako červený čaj. Tak ako pri zelenom čaji sa pre najlepšiu kvalitu zberajú prvé dva lístky a púčik. Úroda sa potom nechá sušiť na mriežke približne 12 až 18 hodín. Pri nasledujúcom procese kvasenia sa vďaka kyslíku vo vzduchu zmení list aj buková šťava. Pôsobením fermentácia dostane čierny čaj svoju červenú farbu a typickú chuť. Vďaka fermentácii je aj obzvlášť trvanlivý. Po skončení procesu sa čaj triedi podľa stupňov listov.

Výroba čierneho čaju

Klasická výroba čierneho čaju z čerstvo nazbieraných listov sa uskutočňuje štyrmi pracovnými postupmi: 1. vädnutie, 2. rolovanie, 3. fermetácia, 4. sušenie.

1. vädnutie: Čerstvo nazberané listy sa rozprestrú na dlhú drôtenú mrežu, pričom ventilátory teplého vzduchu  urýchlia proces vädnutia. Listy stratia 30 percent svojej vlhkosti a sú pripravené na ďalší postup. 

2. rolovanie: Po vädnutí sa ešte stále zelené listy zrolujú. V jednoduchom stroji sa pohybujú dve kovové platne oproti sebe. Listy sa rovnomerne potrhajú, rozmliaždia a narežú tak, aby sa bunkové šťavy mohli spojiť s kyslíkom zo vzduchu.

3. fermentácia: rolované listy sa potom kvôli fermentácii nasypú na stoly a udržiavajú sa vlhké. Tento proces trvá asi dve až tri hodiny. Kyslík vo vzduchu sa spojí so šťavou buniek v listoch. Zelená farba čajových listov sa premení na medenočervenú, prípadne tmavohnedú. Bunky, bunkové šťavy a aromatické látky sú naďalej otvorené. 

4. sušenie: Po fermentácii sa čajové lístky sušia asi 20 minút horúcim vzduchom pri teplote 85℃. Pri sušení nasleduje triedenie čajových listov mechanickým vibračným sitom. Pritom sa roztrieďujú na rôzne veľkosti, Broken-Tea a malé kúsky listov. Pri špičkovej kvalite nasleduje ešte ručný výber stoniek a zlomkov. Táto klasická, ortodoxná metóda je ešte dnes jediným spôsobom, ako vyrobiť čierny listový čaj.

Čierny čaj sa vo východnej Ázii v skutočnosti označuje ako červený čaj. Tak ako pri zelenom čaji sa pre najlepšiu kvalitu zberajú prvé dva lístky a púčik. Úroda sa potom nechá sušiť na mriežke približne 12 až 18 hodín. Pri nasledujúcom procese kvasenia sa vďaka kyslíku vo vzduchu zmení list aj šťava. Pôsobením fermentácia dostane čierny čaj svoju červenú farbu a typickú chuť. Vďaka fermentácii je aj obzvlášť trvanlivý. Po skončení procesu sa čaj triedi podľa stupňou listov.

Najobľúbenejšie odrody čierneho čaju

Existuje takmer nekonečná paleta čiernych čajov. Od Assamu po Ceylon až po Darjeeling - veľa odrôd sa líši chuťou a arómou. Presne to robí túto variantu čaju tak obľúbenou. Pre každého milovníka čaju existuje správna odroda. 

  • Assam

Čaj Assam pochádza zo štátu na severovýchode Indie. Tento čaj je vyrobený zo špeciálneho čajového kríka - Camellia assamica. Má obzvlášť výraznú chuť a tvorí základ pre anglický čaj. Čaj Assam je ideálny na prípravu s mliekom alebo smotanou. 

  • Cejlón

Ceylon je starý názov pre Srí Lanku - a podľa toho tento druh čaju pochádza z veľkého ostrova v Indickom oceáne. Tento čaj je tiež vyrobený z Camellia assamica, takže má veľmi výraznú chuť, podobnú čaju Assam.

  • Darjeeling

Darjeeling je jedným z najbežnejších druhov čierneho čaju. Tento čaj sa vyrába v severovýchodnej Indii na úpätí Himalájí v miernom subtropickom podnebí. Čaj darjeeling sa vyznačuje pomerne ľahkou chuťou a svetlou farbou.

  • Earl grey tea

Čaj Earl Gray je pomenovaný po Charlesovi Grayovi, 2. grófovi Grayovi, ktorý ako britský predseda vlády zrušil v roku 1833 cenový monopol Východoindickej spoločnosti v obchode s čajom s Čínou. Earl Gray nebol vynálezcom tohto čaju, len bol po ňom pomenovaný. Čaj má typickú bergamotovú arómu, ktorá je mierne údená. Earl Grey je stále k dispozícii v mnohých variáciách - napríklad so zeleným namiesto čierneho čaju.

  

240_F_80717866_KlL2dJT1CazArCsdPcH74sAeLMyOELEP

 

  • Čierny čaj Assam TGFOP 1 Halem

    Čierny čaj Assam TGFOP 1 Halem

    Bohatá aróma a jasno tmavý nálev. Výborný ako čaj na raňajky, je vhodný s mliekom. Assam je najväčšia pestovateľská oblasť na svete. Nachádza sa v povodí rieky
    Kód : 0-101170
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Nilgiri FOP Korakundah

    Čierny čaj Nilgiri FOP Korakundah

    Organic Nilgiri FOP sa vyrába na statku Korakundah v Nilgiri. V náleve je možné vnímať nádherne aromatickú a stredne plnú chuť s nádychom sladkosti. Obsahuje
    Kód : 0-101555
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Nilgiri FOP

    Čierny čaj Nilgiri FOP

    Čaj z juhoindického Nilgiri s cejlonsky podobným charakterom a medovohnedým nálevom. Jemný čierny čaj z krajiny modrých hôr na juhu Indie. Dobrý Nilgiri je
    Kód : 0-101566
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Golden Snail

    Čierny čaj Golden Snail

    Golden Snail je kvalitný čierny čaj pestovaný v provincii Hunan v Číne.Ručne zberané tips s dvoma lístkami, pevne zvinuté do tvaru guličiek.Tmavočervený nálev
    Kód : 0-103175
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Ceylon Dimbula Uduwella

    Čierny čaj Ceylon Dimbula Uduwella

    Dimbula leží na cejlonskom západe. Má svetlý, do červena zafarbený nálev. Pochádza z platnáže v nadmorskej výške 1400 metrov n.m. Nádherne vytvorený
    Kód : 0-105175
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Ceylon Decaffein

    Čierny čaj Ceylon Decaffein

    Srílanské čaje sú známe svojou intenzívnou chuťou. Ideálne na konzumáciu kedykoľvek počas dňa. Čierny čaj je prirodzene zbavený kofeínu parou pod tlakom
    Kód : 0-105550
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Tanzánia Usambara

    Čierny čaj Tanzánia Usambara

    Tanzánia je krajina na východe Afriky v oblasti afrických veľkých jazier. Pestovanie čaju založili nemeckí osadníci už v roku 1902. Až polovicu produkcie čaju
    Kód : 0-109556
    Skupinová karta
  • Čierny čaj aromatizovaný Fantázia života

    Čierny čaj aromatizovaný Fantázia života

    Lahodná čokoláda a plátky mandlí v kombinácii s čiernym čajom je ideálna voľba pre náročný deň.  1 čajovú lyžičku zalejeme vriacou vodou, necháme 3-4 minúty
    Kód : 0-120001
    Skupinová karta
  • Čierny čaj aromatizovaný Earl Grey

    Čierny čaj aromatizovaný Earl Grey

    Vydarená zmes čierneho čaju. Jemne vyvážená s prírodným bergamotovým olejom. Svoje meno nesie na počesť člena anglického parlamentu, grófa Greya, ktorý recept
    Kód : 0-120903
    Skupinová karta