Sortiment - ČIERNE ČAJE (75)

Tradičný Európsky nápoj

Čierny čaj sa vo východnej Ázii v skutočnosti označuje ako červený čaj. Tak ako pri zelenom čaji sa pre najlepšiu kvalitu zberajú prvé dva lístky a púčik. Úroda sa potom nechá sušiť na mriežke približne 12 až 18 hodín. Pri nasledujúcom procese kvasenia sa vďaka kyslíku vo vzduchu zmení list aj buková šťava. Pôsobením fermentácia dostane čierny čaj svoju červenú farbu a typickú chuť. Vďaka fermentácii je aj obzvlášť trvanlivý. Po skončení procesu sa čaj triedi podľa stupňov listov.

Výroba čierneho čaju

Klasická výroba čierneho čaju z čerstvo nazbieraných listov sa uskutočňuje štyrmi pracovnými postupmi: 1. vädnutie, 2. rolovanie, 3. fermetácia, 4. sušenie.

1. vädnutie: Čerstvo nazberané listy sa rozprestrú na dlhú drôtenú mrežu, pričom ventilátory teplého vzduchu  urýchlia proces vädnutia. Listy stratia 30 percent svojej vlhkosti a sú pripravené na ďalší postup. 

2. rolovanie: Po vädnutí sa ešte stále zelené listy zrolujú. V jednoduchom stroji sa pohybujú dve kovové platne oproti sebe. Listy sa rovnomerne potrhajú, rozmliaždia a narežú tak, aby sa bunkové šťavy mohli spojiť s kyslíkom zo vzduchu.

3. fermentácia: rolované listy sa potom kvôli fermentácii nasypú na stoly a udržiavajú sa vlhké. Tento proces trvá asi dve až tri hodiny. Kyslík vo vzduchu sa spojí so šťavou buniek v listoch. Zelená farba čajových listov sa premení na medenočervenú, prípadne tmavohnedú. Bunky, bunkové šťavy a aromatické látky sú naďalej otvorené. 

4. sušenie: Po fermentácii sa čajové lístky sušia asi 20 minút horúcim vzduchom pri teplote 85℃. Pri sušení nasleduje triedenie čajových listov mechanickým vibračným sitom. Pritom sa roztrieďujú na rôzne veľkosti, Broken-Tea a malé kúsky listov. Pri špičkovej kvalite nasleduje ešte ručný výber stoniek a zlomkov. Táto klasická, ortodoxná metóda je ešte dnes jediným spôsobom, ako vyrobiť čierny listový čaj.

Čierny čaj sa vo východnej Ázii v skutočnosti označuje ako červený čaj. Tak ako pri zelenom čaji sa pre najlepšiu kvalitu zberajú prvé dva lístky a púčik. Úroda sa potom nechá sušiť na mriežke približne 12 až 18 hodín. Pri nasledujúcom procese kvasenia sa vďaka kyslíku vo vzduchu zmení list aj šťava. Pôsobením fermentácia dostane čierny čaj svoju červenú farbu a typickú chuť. Vďaka fermentácii je aj obzvlášť trvanlivý. Po skončení procesu sa čaj triedi podľa stupňou listov.

Najobľúbenejšie odrody čierneho čaju

Existuje takmer nekonečná paleta čiernych čajov. Od Assamu po Ceylon až po Darjeeling - veľa odrôd sa líši chuťou a arómou. Presne to robí túto variantu čaju tak obľúbenou. Pre každého milovníka čaju existuje správna odroda. 

  • Assam

Čaj Assam pochádza zo štátu na severovýchode Indie. Tento čaj je vyrobený zo špeciálneho čajového kríka - Camellia assamica. Má obzvlášť výraznú chuť a tvorí základ pre anglický čaj. Čaj Assam je ideálny na prípravu s mliekom alebo smotanou. 

  • Cejlón

Ceylon je starý názov pre Srí Lanku - a podľa toho tento druh čaju pochádza z veľkého ostrova v Indickom oceáne. Tento čaj je tiež vyrobený z Camellia assamica, takže má veľmi výraznú chuť, podobnú čaju Assam.

  • Darjeeling

Darjeeling je jedným z najbežnejších druhov čierneho čaju. Tento čaj sa vyrába v severovýchodnej Indii na úpätí Himalájí v miernom subtropickom podnebí. Čaj darjeeling sa vyznačuje pomerne ľahkou chuťou a svetlou farbou.

  • Earl grey tea

Čaj Earl Gray je pomenovaný po Charlesovi Grayovi, 2. grófovi Grayovi, ktorý ako britský predseda vlády zrušil v roku 1833 cenový monopol Východoindickej spoločnosti v obchode s čajom s Čínou. Earl Gray nebol vynálezcom tohto čaju, len bol po ňom pomenovaný. Čaj má typickú bergamotovú arómu, ktorá je mierne údená. Earl Grey je stále k dispozícii v mnohých variáciách - napríklad so zeleným namiesto čierneho čaju.

  

240_F_80717866_KlL2dJT1CazArCsdPcH74sAeLMyOELEP

 

  • Čierny čaj Assam TGFOP 1 Halem

    Čierny čaj Assam TGFOP 1 Halem

    Bohatá aróma a jasno tmavý nálev. Výborný ako čaj na raňajky, je vhodný s mliekom. Assam je najväčšia pestovateľská oblasť na svete. Nachádza sa v povodí rieky
    Kód : 0-101170
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Darjeelnig FTGFOP1 Queens

    Čierny čaj Darjeelnig FTGFOP1 Queens

    Nachádza sa na samom severe indického štátu Západné Bengálsko v himalájských horách. Oblasť Darjeeling je známa nádhernými horami s úchvatnými výhľadmi. Každý
    Kód : 0-101554
    Skupinová karta
  • Čierny čaj China Golden organic

    Čierny čaj China Golden organic

    Hunan je provincia južnej strednej číny, ktorá je známa svojou prírodnou krásou. Má veľmi dlhú históriu výroby čaju a je jedným z jeho najväčších výrobcov. Náš
    Kód : 0-103167
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Ceylon OP 2 Adawatte

    Čierny čaj Ceylon OP 2 Adawatte

    Adawatte je cenený pre svoju kvalitu a typickú cejlonskú chuť. Nálev je čerstvý a suchý. Lístky nie sú rozvinuté a sú rovnako veľké. Čas zberu je máj a jún. 
    Kód : 0-105520
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Golden Nepál

    Čierny čaj Golden Nepál

    Tento čaj z plantáže Antu Valley presvedčí svojou mladou korenistou arómou a ľahko ovocným charakterom. Plnochuťový, zlatý nálev so striebornými špičkami
    Kód : 0-107515
    Skupinová karta
  • Čierny čaj English Breakfast tea

    Čierny čaj English Breakfast tea

    Typická ranná zmes ceylonských čajov a indického Assamu, pri ktorej budete mať pocit, že pijete čaj v Londýne. Malé lístky majú červenkastý vzhľad. Čaj má
    Kód : 0-111542
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Západ slnka

    Čierny čaj Západ slnka

    Príjemný večer so šálkou čierneho čaju s jazmínovo-kaktusovou chuťou.  1 čajovú lyžičku zalejeme  vriacou vodou, necháme 3-4 minúty lúhovať  po precedení
    Kód : 0-120134
    Skupinová karta
  • Čierny čaj aromatizovaný Lady Gray

    Čierny čaj aromatizovaný Lady Gray

    Kombinácia čiernych čajov s kôrou a bergamotovou arómou.  1 čajovú lyžičku zalejeme vriacou vodou, necháme 3-4 minúty lúhovať  po precedení podávame  zloženie:
    Kód : 0-120503
    Skupinová karta
  • Čierny čaj aromatizovaný Tuarég

    Čierny čaj aromatizovaný Tuarég

    Osviežujúci nápoj starých Tuarégov, teraz ako čierny čaj.  1 čajovú lyžičku zalejeme vriacou vodou, necháme 3-4 minúty lúhovať  po precedení podávame
    Kód : 0-120952
    Skupinová karta