Sortiment - ČIERNE ČAJE (72)

Tradičný Európsky nápoj

Čierny čaj sa vo východnej Ázii v skutočnosti označuje ako červený čaj. Tak ako pri zelenom čaji sa pre najlepšiu kvalitu zberajú prvé dva lístky a púčik. Úroda sa potom nechá sušiť na mriežke približne 12 až 18 hodín. Pri nasledujúcom procese kvasenia sa vďaka kyslíku vo vzduchu zmení list aj buková šťava. Pôsobením fermentácia dostane čierny čaj svoju červenú farbu a typickú chuť. Vďaka fermentácii je aj obzvlášť trvanlivý. Po skončení procesu sa čaj triedi podľa stupňov listov.

Výroba čierneho čaju

Klasická výroba čierneho čaju z čerstvo nazbieraných listov sa uskutočňuje štyrmi pracovnými postupmi: 1. vädnutie, 2. rolovanie, 3. fermetácia, 4. sušenie.

1. vädnutie: Čerstvo nazberané listy sa rozprestrú na dlhú drôtenú mrežu, pričom ventilátory teplého vzduchu  urýchlia proces vädnutia. Listy stratia 30 percent svojej vlhkosti a sú pripravené na ďalší postup. 

2. rolovanie: Po vädnutí sa ešte stále zelené listy zrolujú. V jednoduchom stroji sa pohybujú dve kovové platne oproti sebe. Listy sa rovnomerne potrhajú, rozmliaždia a narežú tak, aby sa bunkové šťavy mohli spojiť s kyslíkom zo vzduchu.

3. fermentácia: rolované listy sa potom kvôli fermentácii nasypú na stoly a udržiavajú sa vlhké. Tento proces trvá asi dve až tri hodiny. Kyslík vo vzduchu sa spojí so šťavou buniek v listoch. Zelená farba čajových listov sa premení na medenočervenú, prípadne tmavohnedú. Bunky, bunkové šťavy a aromatické látky sú naďalej otvorené. 

4. sušenie: Po fermentácii sa čajové lístky sušia asi 20 minút horúcim vzduchom pri teplote 85℃. Pri sušení nasleduje triedenie čajových listov mechanickým vibračným sitom. Pritom sa roztrieďujú na rôzne veľkosti, Broken-Tea a malé kúsky listov. Pri špičkovej kvalite nasleduje ešte ručný výber stoniek a zlomkov. Táto klasická, ortodoxná metóda je ešte dnes jediným spôsobom, ako vyrobiť čierny listový čaj.

Čierny čaj sa vo východnej Ázii v skutočnosti označuje ako červený čaj. Tak ako pri zelenom čaji sa pre najlepšiu kvalitu zberajú prvé dva lístky a púčik. Úroda sa potom nechá sušiť na mriežke približne 12 až 18 hodín. Pri nasledujúcom procese kvasenia sa vďaka kyslíku vo vzduchu zmení list aj šťava. Pôsobením fermentácia dostane čierny čaj svoju červenú farbu a typickú chuť. Vďaka fermentácii je aj obzvlášť trvanlivý. Po skončení procesu sa čaj triedi podľa stupňou listov.

Najobľúbenejšie odrody čierneho čaju

Existuje takmer nekonečná paleta čiernych čajov. Od Assamu po Ceylon až po Darjeeling - veľa odrôd sa líši chuťou a arómou. Presne to robí túto variantu čaju tak obľúbenou. Pre každého milovníka čaju existuje správna odroda. 

  • Assam

Čaj Assam pochádza zo štátu na severovýchode Indie. Tento čaj je vyrobený zo špeciálneho čajového kríka - Camellia assamica. Má obzvlášť výraznú chuť a tvorí základ pre anglický čaj. Čaj Assam je ideálny na prípravu s mliekom alebo smotanou. 

  • Cejlón

Ceylon je starý názov pre Srí Lanku - a podľa toho tento druh čaju pochádza z veľkého ostrova v Indickom oceáne. Tento čaj je tiež vyrobený z Camellia assamica, takže má veľmi výraznú chuť, podobnú čaju Assam.

  • Darjeeling

Darjeeling je jedným z najbežnejších druhov čierneho čaju. Tento čaj sa vyrába v severovýchodnej Indii na úpätí Himalájí v miernom subtropickom podnebí. Čaj darjeeling sa vyznačuje pomerne ľahkou chuťou a svetlou farbou.

  • Earl grey tea

Čaj Earl Gray je pomenovaný po Charlesovi Grayovi, 2. grófovi Grayovi, ktorý ako britský predseda vlády zrušil v roku 1833 cenový monopol Východoindickej spoločnosti v obchode s čajom s Čínou. Earl Gray nebol vynálezcom tohto čaju, len bol po ňom pomenovaný. Čaj má typickú bergamotovú arómu, ktorá je mierne údená. Earl Grey je stále k dispozícii v mnohých variáciách - napríklad so zeleným namiesto čierneho čaju.

  

240_F_80717866_KlL2dJT1CazArCsdPcH74sAeLMyOELEP

 

  • Čierny čaj Assam "Tea to go"

    Čierny čaj Assam "Tea to go"

    Veľmi aromatická a silná assamská zmes z najlepších plantáží z druhého zberu. Exkluzívny, silný, korenistý. Ozajstná náhrada „espressa“. Assam je indický štát
    Kód : 0-101161
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Darjeeling Dooteriah FTGFOP 1

    Čierny čaj Darjeeling Dooteriah FTGFOP 1

    Dooteriah je oblasť vo východnom údolí Darjeelingu vo výške 1024-2000 metrov nad morom. Bohatosť slnka, jemné hmly, svieži vietor a úrodná pôdy vytvárajú veľmi
    Kód : 0-101552
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Assam FTGFOP 1 Dirial

    Čierny čaj Assam FTGFOP 1 Dirial

    Cenovo výhodný Assam z druhého zberu "Monipur" so silnou sladovou vôňou a zlatým nálevom. Označenie FTGFOP znamená - Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe -
    Kód : 0-101593
    Skupinová karta
  • Čierny čaj China Yunnan FOP

    Čierny čaj China Yunnan FOP

    Typický dlhý list – čaj z Yunnan oblasti so silne zemitou črtou a niekoľkými zlatými špicami listu. Štandardný, kvalitný čínsky čierny čaj vhodný na pestovanie
    Kód : 0-103568
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Golden Nepál

    Čierny čaj Golden Nepál

    Tento čaj z plantáže Antu Valley presvedčí svojou mladou korenistou arómou a ľahko ovocným charakterom. Plnochuťový, zlatý nálev so striebornými špičkami
    Kód : 0-107515
    Skupinová karta
  • Čierny čaj English Breakfast tea

    Čierny čaj English Breakfast tea

    Typická ranná zmes ceylonských čajov a indického Assamu, pri ktorej budete mať pocit, že pijete čaj v Londýne. Malé lístky majú červenkastý vzhľad. Čaj má
    Kód : 0-111542
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Západ slnka

    Čierny čaj Západ slnka

    Príjemný večer so šálkou čierneho čaju s jazmínovo-kaktusovou chuťou.  1 čajovú lyžičku zalejeme  vriacou vodou, necháme 3-4 minúty lúhovať  po precedení
    Kód : 0-120134
    Skupinová karta
  • Čierny čaj aromatizovaný Škorica pomaranč

    Čierny čaj aromatizovaný Škorica pomaranč

    Príjemná chuť škorice a pomaranča sa hodí na Vianoce a k studeným zimným dňom.  1 čajovú lyžičku zalejeme vriacou vodou, necháme 3-4 minúty lúhovať  po
    Kód : 0-120599
    Skupinová karta
  • Čierny čaj aromatizovaný Cherry

    Čierny čaj aromatizovaný Cherry

     Spojenie chutí čierneho čaja a romantických čerešní.  1 čajovú lyžičku zalejeme vriacou vodou, necháme 3-4 minúty lúhovať  po precedení podávame  čierny čaj
    Kód : 0-120953
    Skupinová karta