Sortiment - ČIERNE ČAJE (74)

Tradičný Európsky nápoj

Čierny čaj sa vo východnej Ázii v skutočnosti označuje ako červený čaj. Tak ako pri zelenom čaji sa pre najlepšiu kvalitu zberajú prvé dva lístky a púčik. Úroda sa potom nechá sušiť na mriežke približne 12 až 18 hodín. Pri nasledujúcom procese kvasenia sa vďaka kyslíku vo vzduchu zmení list aj buková šťava. Pôsobením fermentácia dostane čierny čaj svoju červenú farbu a typickú chuť. Vďaka fermentácii je aj obzvlášť trvanlivý. Po skončení procesu sa čaj triedi podľa stupňov listov.

Výroba čierneho čaju

Klasická výroba čierneho čaju z čerstvo nazbieraných listov sa uskutočňuje štyrmi pracovnými postupmi: 1. vädnutie, 2. rolovanie, 3. fermetácia, 4. sušenie.

1. vädnutie: Čerstvo nazberané listy sa rozprestrú na dlhú drôtenú mrežu, pričom ventilátory teplého vzduchu  urýchlia proces vädnutia. Listy stratia 30 percent svojej vlhkosti a sú pripravené na ďalší postup. 

2. rolovanie: Po vädnutí sa ešte stále zelené listy zrolujú. V jednoduchom stroji sa pohybujú dve kovové platne oproti sebe. Listy sa rovnomerne potrhajú, rozmliaždia a narežú tak, aby sa bunkové šťavy mohli spojiť s kyslíkom zo vzduchu.

3. fermentácia: rolované listy sa potom kvôli fermentácii nasypú na stoly a udržiavajú sa vlhké. Tento proces trvá asi dve až tri hodiny. Kyslík vo vzduchu sa spojí so šťavou buniek v listoch. Zelená farba čajových listov sa premení na medenočervenú, prípadne tmavohnedú. Bunky, bunkové šťavy a aromatické látky sú naďalej otvorené. 

4. sušenie: Po fermentácii sa čajové lístky sušia asi 20 minút horúcim vzduchom pri teplote 85℃. Pri sušení nasleduje triedenie čajových listov mechanickým vibračným sitom. Pritom sa roztrieďujú na rôzne veľkosti, Broken-Tea a malé kúsky listov. Pri špičkovej kvalite nasleduje ešte ručný výber stoniek a zlomkov. Táto klasická, ortodoxná metóda je ešte dnes jediným spôsobom, ako vyrobiť čierny listový čaj.

Čierny čaj sa vo východnej Ázii v skutočnosti označuje ako červený čaj. Tak ako pri zelenom čaji sa pre najlepšiu kvalitu zberajú prvé dva lístky a púčik. Úroda sa potom nechá sušiť na mriežke približne 12 až 18 hodín. Pri nasledujúcom procese kvasenia sa vďaka kyslíku vo vzduchu zmení list aj šťava. Pôsobením fermentácia dostane čierny čaj svoju červenú farbu a typickú chuť. Vďaka fermentácii je aj obzvlášť trvanlivý. Po skončení procesu sa čaj triedi podľa stupňou listov.

Najobľúbenejšie odrody čierneho čaju

Existuje takmer nekonečná paleta čiernych čajov. Od Assamu po Ceylon až po Darjeeling - veľa odrôd sa líši chuťou a arómou. Presne to robí túto variantu čaju tak obľúbenou. Pre každého milovníka čaju existuje správna odroda. 

  • Assam

Čaj Assam pochádza zo štátu na severovýchode Indie. Tento čaj je vyrobený zo špeciálneho čajového kríka - Camellia assamica. Má obzvlášť výraznú chuť a tvorí základ pre anglický čaj. Čaj Assam je ideálny na prípravu s mliekom alebo smotanou. 

  • Cejlón

Ceylon je starý názov pre Srí Lanku - a podľa toho tento druh čaju pochádza z veľkého ostrova v Indickom oceáne. Tento čaj je tiež vyrobený z Camellia assamica, takže má veľmi výraznú chuť, podobnú čaju Assam.

  • Darjeeling

Darjeeling je jedným z najbežnejších druhov čierneho čaju. Tento čaj sa vyrába v severovýchodnej Indii na úpätí Himalájí v miernom subtropickom podnebí. Čaj darjeeling sa vyznačuje pomerne ľahkou chuťou a svetlou farbou.

  • Earl grey tea

Čaj Earl Gray je pomenovaný po Charlesovi Grayovi, 2. grófovi Grayovi, ktorý ako britský predseda vlády zrušil v roku 1833 cenový monopol Východoindickej spoločnosti v obchode s čajom s Čínou. Earl Gray nebol vynálezcom tohto čaju, len bol po ňom pomenovaný. Čaj má typickú bergamotovú arómu, ktorá je mierne údená. Earl Grey je stále k dispozícii v mnohých variáciách - napríklad so zeleným namiesto čierneho čaju.

  

240_F_80717866_KlL2dJT1CazArCsdPcH74sAeLMyOELEP

 

  • Čierny čaj Assam Cachar TGFOP

    Čierny čaj Assam Cachar TGFOP

    Záhrada je situovaná na juhoovýchode v centre distriktu Silchar. Po dlhom období pestovania bavlny sa stala domovom tradičnej produkcie čaju Assam od roku
    Kód : 0-101546
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Darjeeling Okayti Autumnal

    Čierny čaj Darjeeling Okayti Autumnal

    V oblasti Darjeeling sa nachádza čajová záhrada Okayti. Nachádza sa v údolí Mirik asi 45km od mesta Darjeeling. Čaj sa tu pestuje na rozlohe 209ha vo výške
    Kód : 0-101560
    Skupinová karta
  • Čierny čaj China Black Keemun Type

    Čierny čaj China Black Keemun Type

    Štandardný čierny čínsky čaj s príjemnou chuťou vhodný s mliekom. Keemun je vznešený veľmož medzi čínskymi čajmi a je jedným z troch alebo štyroch najlepších
    Kód : 0-103166
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Ceylon Dimbula Uduwella

    Čierny čaj Ceylon Dimbula Uduwella

    Dimbula leží na cejlonskom západe. Má svetlý, do červena zafarbený nálev. Pochádza z platnáže v nadmorskej výške 1400 metrov n.m. Nádherne vytvorený
    Kód : 0-105175
    Skupinová karta
  • Darjeeling Nagri Farm FTGFOP1

    Darjeeling Nagri Farm FTGFOP1

    150 rokov stará plantáž vyrába vynikajúce čaje Darjeeling v organickej kvalite. Čajová záhrada Nagri Farm sa rozprestiera na ploche 256 hektárov v údolí
    Kód : 0-105556
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Java GBOP

    Čierny čaj Java GBOP

    Atraktívny Jávsky čaj z oblasti Kertasárie. Nálev má jemný korenistý nádych a skvelú chuť.Označenie GBOP znamená – Golden Broken Orange Pekoe – Čaj druhého
    Kód : 0-109596
    Skupinová karta
  • Čierny čaj aromatizovaný Jazmín grey

    Čierny čaj aromatizovaný Jazmín grey

    Čierny jazmínový čaj s bergamotovým nádychom.  Tento čaj je viac nálevový.  1 čajovú lyžičku zalejeme vriacou vodou, necháme 3-4 minúty lúhovať  po precedení
    Kód : 0-120114
    Skupinová karta
  • Čierny čaj aromatizovaný Earl Grey

    Čierny čaj aromatizovaný Earl Grey

    Vydarená zmes čierneho čaju. Jemne vyvážená s prírodným bergamotovým olejom. Svoje meno nesie na počesť člena anglického parlamentu, grófa Greya, ktorý recept
    Kód : 0-120903
    Skupinová karta
  • Čierny čaj Assam "Tea to go"

    Čierny čaj Assam "Tea to go"

    Veľmi aromatická a silná assamská zmes z najlepších plantáží z druhého zberu. Exkluzívny, silný, korenistý. Ozajstná náhrada „espressa“. Assam je indický štát
    Kód : 0-101161
    Skupinová karta