Sortiment - Čisté (6)

Biely čaj je jedným z najlepších zo šiestich skvelých čajov z Číny a je tiež známy ako biela pivonka. Čaj, ktorý je obľúbený pre svoju obzvlášť jemnú chuť, bol už na čínskych cisárskych dvoroch hodnotený ako „biele zlato v Číne“. 

Dnes je biely čaj považovaný za jednu z najkvalitnejších odrôd „pravého“ čaju. Pôvod nájdeme v starovekej Číne . Divoko rastúce čajové kríčky Camellia sinensis sa už pred 4000 rokmi v dynastii Zhou používali na boj proti epidémiám. Kultivácia sa najskôr traduje v dynastii Tchang (618 - 907 n. L.). V čase dynastie Song (960 - 1279 n. L.) Mal biely čaj na cisárskom dvore obzvlášť vysokú prioritu. Čínsky čajový kráľ Hui-Tsung označil biely čaj za najvzácnejší druh čaju v Číne a zdôraznil najmä jeho vynikajúcu chuť.

Po zbere boli ešte nie zrelé púčiky a listy čajovníka sparené a rozdrvené. Pri čajovom obrade dynastie Song sa prášok zamiešal s metličkou v horúcej vode na prípravu čaju. Počas dynastie Ming sa na uchovávanie sypaného čaju používali vzduchotesné nádoby. Už vtedy existovali podobnosti s dnešnými čajovými obradmi. Súčasná forma prípravy sa používa od 18. storočia. Biely čaj je preto tajnou hviezdou medzi čajmi. 

V subtropickom podnebí provincie Fujian sa najlepšie čajové polia v Číne nachádzajú vo vyvýšených polohách na kopcoch. Hovorí sa, že v tomto regióne sa vyrába najkvalitnejší biely čaj. Úrodná pôda, vyvážená zmes slnka, hmly a dažďa a výrazné rozdiely medzi dennými a nočnými teplotami zabezpečujú úrodu tej najvyššej kvality. Čajové polia sú usporiadané v radoch a pri zbere sa zohľadňujú rôzne mikroklímy. Po ôsmich rokoch sú mladé čajovníkové rastliny silno odrezané, takže kríky silnejú. Skutočná úroda sa koná od polovice marca do konca apríla. Neotvorené púčiky listov sa vyberajú skoro ráno, aby sa získal čo najvyšší obsah aminokyselín (L-theanín). Biely čaj im vďačí za svoju jemnú chuť. Púčiky sa nesmú počas zberu poškodiť, pretože oxidácia by znamenala stratu kvality. Biely čaj sa vyrába aj na Srí Lanke a v Indii, má však inú kvalitatívnu úroveň.

Zložky bieleho čaju

Biely čaj obsahuje kofeín, teofylín a teobromín (metylxantín). Obsahuje tiež veľa vitamínov, najmä vitamín B1, a minerály ako draslík, vápnik, zinok, železo, sodík a fluorid. Biely čaj obsahuje až trikrát viac trieslovín a katechínov ako zelený čaj. Čajovník tiež produkuje flavonoidy (polyfenoly). Všetky zložky sa líšia v závislosti od typu a prípravy bieleho čaju.

Na prípravu čaju možno použiť čajové kanvice vyrobené z najrôznejších materiálov. Je dôležité nepoužívať vriacu vodu. Optimálna je horúca voda s teplotou 75 až 80 stupňov Celzia, pretože všetky účinné látky sú v tomto teplotnom rozmedzí úplne zadržané. Kopcovitú čajovú lyžičku čaju s vodou nechajte lúhovať dve až päť minút na šálku. Čaj je možné použiť až na ďalšie dva nálevy. S každým ďalším nálevom klesá obsah metylxantínu. Vnímajú sa nové chuťové arómy, horká časť zmizne. V závislosti na požadovanom stimulačnom účinku je možné čaj lúhovať rôzne dlho.

kliknite na OBRÁZOK a vyberte si variantu